6 Ekim 2011 Perşembe

The Dresden Files

‘The Dresden Files’ serisi Amerikalı yazar Jim Butcher tarafından yazılmış ve toplamda 13 kitaptan oluşmaktadır. Bu seri ile ilk tanışmam çok sevdiğim ve yakın arkadaşım Çağla’nın tavsiyesi ile oldu. Bir önceki sene ikimiz de deliler gibi ‘True Blood’ serisine sarmıştık. Gerçi son 2 kitapta Charlaine Harris’in başına taş mı düştü nedir bilinmez eski heyecanını kaybetmiş, sadece vatani görev bilinci ile okuyorduk. (‘True Blood’ kitapları hakkında da gelecek günlerde bir yazım olacak) 7-8 ay boyunca sürekli aynı karakter hakkında olan kitap serisini okuyunca ve bitirince insan gerçekten de sudan çıkmış balık gibi kalıyor. Acele yeni bir seri ile yeniden ateşi alevlemek gerekiyordu.

Tam bu buhran döneminde Çağla (ki kendisi o dönem Londra'da yaşıyordu), İstanbul a geldiği bir zaman bana ‘Dresden Files’ duyup duymadığımı sordu. Hiçbir fikrim yoktu. Bunun üzerine bu serinin 2007’de sadece 1 sezon olmak üzere ‘Syfy’ da yayınlandığını söyledi. ‘Syfy’ bilmeyenler için Amerika da ki sci-fi izleyebilceğiniz en iyi network. (‘Battlestar Galactica’ fanları iyi bilir) Çağla bir izle bakalım beğenirsen başlarsın kitapları okumaya dedi. O gece eve gider gitmez diziport a girdim ve başladım izlemeye. 12 bölüm ertesi gün öğlene kadar bitmişti. Çok uykum vardı fakat yatağa girmeden acele amazon’dan sipariş vermem lazımdı. İşte ‘Dresden Files’ sevgisi böyle başladı.
Kitaplara gelecek olursak; Harry Dresden Chicago’daki telefon fihristinde ‘Wizard’ başlığı altındaki tek isim. Verdiği ilan;

HARRY DRESDEN – WIZARD
Lost Items Found. Paranormal Investigations.
Consulting. Advice. Reasonable Rates.
No Love Potions, Endless Purses,Parties, or
Other Entertainment

Kitaplar hakkında çok fazla spoiler vermek istemiyorum. Ama genel olarak Harry’nin Chicago’nun anti-hero’su olduğunu söyleyebilirim. Kitaptaki karakterler yelpazesi oldukça geniş. Kurtadamlar dan, vampir lere, troller den, ghoul lara..ne ararsanız var. Aynı ‘True Blood’’daki Sookie gibi Harry’nin de bir faerie Godmather’ı var. Fakat daha hard core ve acımasız versiyonu. Harry maceradan maceraya tabi ki yalnız koşmuyor. En öne çıkan karakter; her ne kadar narin ve kırılgan gözükse de gözünü karartınca durdurulması zor olan ‘Special Investigations’’ın başı ‘Murphy’.

‘Special Investigations’; Chicago polisi tarafından açıklanamayan paranormal aktiviteleri örtbas edip, onu doğaüstü güçlerden haberi dahi olmayan halkın anlayabilceği bir şekle sokan departman. Kitaplarda Harry kendi case leri dışında bu departmana consultancy servisi veriyor. Harry’nin akıl aldığı mentor rolündeki karakter ise ‘Bob’ adlı bir kafatası. Aslında ‘Bob’ kafatasına hapsedilmiş bir ‘spirit’ desek daha doğru olur. Bütün kitaplar boyunca kendisi ile bol bol muhatap oluyoruz. Diğer karakterler hakkında bilgi vermeme gerek yok; nasıl olsa kendiniz okuyup göreceksiniz. Ama yok okumayacaksanız zaten neden merak edesiniz…Daha ayrıntılı bilgi almak için: http://www.jim-butcher.com/books/dresden

Hiç yorum yok: